3 dôvody, prečo umiestniť prírodné terasové dosky na terasu

Vydané: 15. 05. 2018

Wooden_Drevena_Terasova_podlaha_6.jpg#asset:524


Leto nám všetkým nezadržateľne klope na dvere. Samozrejmosťou teplých večerov je vysedávanie na terasách a záhradách. Pri zariaďovaní terasy vášho domu je potrebné vedieť, aký materiál podlahy zvoliť na základe jeho kvality, vlastností a použiteľnosti. Prinášame vám veľké porovnanie prírodných terasových dosák a plastovej podlahy.

Terasová podlaha vám bude slúžiť desiatky rokov, a preto je vhodné, aby ste materiál starostlivo vybrali. Okrem estetickej stránky, si všímajte najmä trvanlivosť a údržbu. Najčastejšia je dlážka na terasách z plastu, drevoplastu – WPC (Wood Plastic Composite), domácich drevín alebo exotického dreva. Samozrejme, každý materiál má svoje výhody aj nevýhody. V článku sa zameriame na podlahy vyrobené z červeného smreku, ktorý je najtvrdšou a najkvalitnejšou drevinou z domácich, a porovnáme ho s plastovými podlahovými doskami.

Prírodná drevená podlaha na terase

Drevo je materiál, ktorý pri zariaďovaní domácností a záhrad nikdy neomrzí. Vždy bude „in“. Pri terasových doskách sú na výber domáce ihličnany a exotické stromy. Hlavným pozitívom je prírodný vzhľad a nízka tepelná vodivosť, čo znamená, že v chladnejších dňoch je drevo príjemné teplé a počas horúceho leto sa nerozpáli.

Prírodná podlaha je vyrobená z masívneho vysušeného dreva na 12-16 %. Je upravená tak, aby zvládala externé podmienky, pričom je príjemná nielen na pohľad, ale aj na dotyk. O drevo sa treba starať, o čom svedčí aj pravidelná údržba. Pri správnom zaobchádzaní vás však prekvapí dlhá životnosť, ktorú je možné predĺžiť povrchovým náterom z vosku alebo oleja.

Pri výbere správnej dreviny je dôležitá najmä hustota a tvrdosť. V rámci fyzikálnych vlastností sa treba zamerať na:

• schopnosť prijímania vlhkosti, čím dochádza k jeho sťahovaniu a rozťahovaniu
• trvanlivosť a odolnosť
• bezpečnosť dreva – tvorba triesok

Čistenie a udržiavanie drevenej terasy

Na terasách sa najčastejšie používa strana dosky s jemným drážkovým profilom, ktorá je náročnejšia na čistenie ako strana s hlbokými drážkami. Odporúča sa používať len obyčajnú kefu a čistú vodu v pravidelných intervaloch. Ak je vaša podlaha znečistená viac, skúste čistiace prípravky k ošetrovaniu dreva, ktoré okrem čistenia, drevo aj „vyživujú“. V prípade, že ste sa rozhodli pre vysokotlakové čistiace zariadenie, dávajte si pozor. Príliš silný tlak môže povrchu uškodiť, preto je vhodné zariadenie vyskúšať na mieste, ktoré nie je stále na očiach, vďaka čomu nastavíte správny tlak.

Wooden_Cistenie_Udrziavanie_Drevenej_Terasovej_Podlahy.jpg#asset:529


Zachovanie farebnosti

Každá drevina má svoje charakteristické zafarbenie. Musíte si uvedomiť, že jednotlivé kusy drevenej dosky sú jedinečné a unikátne, kvôli prirodzenej kresbe, a tak sa odlišujú aj farebne. Aj napriek tomu sa časom neustálym vplyvom slnka a dažďa farebne zjednotia. Ku krásnej a stálej farebnosti vám pomôžu pigmentové oleje.

Terasa z červeného smreka

Výber podlahových dosák z červeného smreka je správnym rozhodnutím. Červený smrek svojimi vlastnosťami pripomína exotické drevo, pretože je podstatne tvrdší a hustejší ako iné dreviny z našich lesov. Ceny sú však omnoho prijateľnejšie, keďže sa ťaží v slovenských lesoch.

Aké sú jeho najdôležitejšie vlastnosti?

• obojstranné prevedenie – jemné a hrubé drážkovanie
• protišmyková povrchová úprava
• odolnosť a trvanlivosť
• jednoduchá údržba
• estetický dojem

Wooden_Drevena_Terasova_podlaha_7.jpeg#asset:525

Príprava pokládky

Miesto, na ktoré chcete terasu umiestniť, treba vopred poriadne vymerať, označiť a pripraviť. Na stuhnutý betón je potrebné aplikovať stierku. Následne sa zakladajú pomocné rošty, obrubníky a postupne sa začínajú pripevňovať drevené dosky tak, aby mali dostatok priestoru pre prúdenie vzduchu. Pri ukladaní je vhodné dodržiavať rozostupy od 3 do 10 mm. Montážne skrutky upevňujte v 50 centimetrových medzerách.

Kde sa dajú použiť prírodné terasové dosky?

Kvalitné terasové dosky možno využívať aj mimo vašej terasy. Ak chcete mať celý exteriér domu dokonale zladený, umiestnite tieto dosky aj k:

• bazénu
• altánkom
• záhradnému chodníku

Bazén

Drevo umiestnené pri bazéne má pôsobiví dizajn, vďaka svojmu krásnemu vzhľadu. Ďalšou výhodou je to, že má mäkký povrch. Drevené dosky v okolí bazéna budú teda príjemné aj na opaľovanie.

Wooden_Drevena_Terasova_podlaha_3.jpg#asset:517


Záhradný altánok Drevo je do záhrady ideálnym riešením. Celodrevený altánok s krásnymi podlahovými doskami sa stane štýlovým doplnkom vašej záhrady. Nezabudnite na pravidelné ošetrovanie.

Chodník Viete si predstaviť krajšiu záhradu než tú, ktorou putujú malé drevené chodníčky? Aj tu použite svoju kreativitu a z terasových drevených dosiek, si poskladajte zaujímavé záhradné chodníčky.

Výhody a nevýhody prírodných drevených materiálov

Pre lepší prehľad sme zhrnuli základné plusy a mínusy terasových podláh z dreva:

+ prirodzený vzhľad
+ nízka tepelná vodivosť
+ vôňa a jedinečnosť každej podlahovej dosky
+ protišmykové vlastnosti vďaka drážkovaniu
+ mäkkosť
+ životnosť 10 až 30 rokov (pri pravidelnom ošetrovaní)

- krátka životnosť (v prípade zanedbania starostlivosti)
- pravidelná starostlivosť
- možný výskyt triesok
- vyššie časové a finančné náklady na údržbu

Plastová terasová podlaha

V rámci „umelo vytvorených“ podlahových dosiek na terasy možno použiť:

• kompozitný materiál WPC doska
• drevoplast
• PVC plast

Terasové dosky z WPC

WPC – wood plastic composite, sú podlahy, ktoré vznikli vďaka najlepším vlastnostiam dreva a plastu. Znamená to, že podlaha má prírodný vzhľad, no zároveň disponuje vysokou trvanlivosťou a jednoduchou údržbou kvôli prítomnosti PVC. Materiál je odolný voči slnku, vlhkosti a parazitom. Z plastových materiálov je na kvalitatívne najvyššej úrovni drevoplast zložený z 50 % dreva a 50 % plastu, pretože je pevný, odolný a nehorľavý. Ak nemáte čas a chuť na pravidelné udržiavanie vašej terasovej podlahy, WPC je pre vás správnym riešením.

Čistenie a udržiavanie terasy z WPC

S údržbou nebudete mať žiadne starosti. O povrch sa starajte len čistou vodou a vhodným saponátom. Udržiavanie nepotrebuje žiadne oleje a laky.

Príprava pokládky

Terasu WPC možno pokladať na betón a štrk. Z dôvodu cirkulácie vzduchu musia byť dosky pokladané na nosiče, nie priamo na povrch. Najlepšie bude, ak použijete nosiče dlhšie ako dosky a po inštalácií ich skrátite. Medzi jednotlivými plastovými doskami musia byť medzery v rozmedzí od 5 do 8 mm, kvôli dostatočnému priestoru pri rozpínaní v závislosti na zmenách počasia. Okraje musia byť primontované k nosičom alebo hranolom.

Výhody a nevýhody plastovej terasovej podlahy:

+ vysoká odolnosť
+ protišmykové vlastnosti
+ oprava prebrúsením
+ nehorľavý
+ relatívne rovnaká farebnosť
+ odolnosť voči plesniam, hnilobe a drevokaznému hmyzu

- povrch sa ľahko rozpáli
- únik chemikálií do ovzdušia
- šmuhy
- fľaky

Dosky z červeného smreka alebo WPC?

Sme jednoznačne za prírodný podlahový materiál. V dnešnom svete na nás číhajú nečistoty a škodliviny na každom kroku. Takto sa ich zbavíte, pretože drevo do ovzdušia nevypúšťa žiadne chemikálie, nakoľko plast pri prehriatí áno. Ak po dome behajú vaše ratolesti, alebo deti ešte len plánujete, prírodné podlahy budú lepšie aj z dôvodu, že pád na drevo je „mäkší“.  Pokiaľ nezanedbáte prípravu pokladania podlahy a následnú starostlivosť, drevené terasové dosky vám vydržia celé roky. Vďaka drevu môže byť celá vaša záhrada v jednotnom štýle. Bude pôsobiť veľmi prírodne a autenticky a vy si tak perfektne užijete chvíľky pokoja a letnej atmosféry.

Komentáre